13.07.18

Οι Πρωινές Σελίδες είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου ‘εργασίες με τον εαυτό’, όπως τις ονομάζω. Eίναι ένα από τα δύο βασικά εργαλεία για την ανάκτηση της δημιουργικότητάς μας, τα οποία προτείνει η Julia Cameron στο βιβλίο της ‘The Artist Way’, αλλά συγχρόνως και ένα εργαλείο εν-συνειδητότητας (mindfulness) και αύξηση της παραγωγικότητά μας.

‘Συναντήθηκα’ με τη συγγραφέα και ήρθα σε επαφή με το έργο της, όταν την Πρωτοχρονιά του 2011, στην Νέα Υόρκη, μια αγαπημένη μου φίλη, μου έκανε δώρο ένα βιβλίο της με ιδιόχειρη αφιέρωση. Από τότε, οι Πρωινές Σελίδες με έχουν συντροφεύσει σε πολλές και ‘προκλητικές’ περιόδους της ζωής μου και είναι μια αγαπημένη συνήθεια.

Οι Πρωινές Σελίδες είναι ένα εργαλείο που συχνά προτείνω σε φίλους μου και σε ανθρώπους με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί σε θέματα προσωπικής ή επαγγελματικής ανάπτυξης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο The Artist Way

Το βιβλίο της Julia Cameron The Artist Way‘ πρωτοεκδόθηκε το 1992 και είναι ένα βιβλίο ‘σταθμός’ σχετικά με τη δημιουργικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί το αποτέλεσμα των ασκήσεων – εργασιών, της μεθόδου που η συγγραφέας ανέπτυξε και αξιοποιούσε. Η ίδια εργαζόταν από το  1978, με  καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και άλλους, που ήθελαν να ξεμπλοκάρουν τη δημιουργικότητά τους, να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να ζουν μια δημιουργική ζωή.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες και προτείνεται από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και άλλους. Η μέθοδος διδάσκεται σε κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως το Esalen, ή σε σχολές τέχνης όπως στην Julliard. Ομάδες σε όλο τον κόσμο με ανθρώπους που θέλουν να αναδείξουν τα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους εργάζονται πάνω στη μέθοδο των 12 βδομάδων που περιγράφεται στο βιβλίο.

Εμείς, η δημιουργικότητά μας και οι Πρωινές Σελίδες

Προκειμένου να ανακτήσουμε τη δημιουργικότητά μας είναι σημαντικό πρώτα να την ανακαλύψουμε.Να θυμηθούμε ότι είμαστε δημιουργικοί. Η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα που όλοι οι άνθρωποι έχουμε, καθώς είναι στη φύση μας. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, κάποιοι από εμάς ‘ξεχνάμε’ αυτήν την ιδιότητά μας και παύουμε να την καλλιεργούμε. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Pablo Picasso:

‘Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης.Το θέμα είναι πως θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας’

Οι Πρωινές Σελίδες είναι μια εργασία, ένα εργαλείο που μας βοηθά σε αυτήν την ανακάλυψη της δημιουργικότητας που έχουμε μέσα μας.

Τι είναι οι Πρωινές Σελίδες

Το γράψιμο χειρόγραφα τριών σελίδων Α4 καθημερινά.

Τρεις σελίδες την ημέρα, χωρίς σκέψη, ανάλυση, κριτική, χωρίς να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σκοπός.

Η πρώτη δραστηριότητα της ημέρας, αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι, κάνουμε μπάνιο, τις πρωινές μας ασκήσεις ή/ και διαλογισμό και ετοιμάσουμε το πρωινό μας.

Απλά, γράφουμε ότι ‘μας έρχεται στο ‘νου’ εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα μπορούμε να γράφουμε: ‘Δεν ξέρω τι να γράψω τώρα.’ Ό,τι και αν συμβαίνει, εμείς συνεχίζουμε να γράφουμε μέχρι να γεμίσουμε τρεις σελίδες.

Οι Πρωινές Σελίδες είναι προσωπική υπόθεση και είναι απαραίτητο να προφυλάξουμε αυτήν την ιδιωτική μας στιγμή.

Επιπλέον, η δημιουργός της εργασίας αυτής προτείνει να αποφύγουμε να διαβάσουμε τι έχουμε γράψει στις Πρωινές Σελίδες τουλάχιστον τις πρώτες 8 βδομάδες από την έναρξή της.

Ποια είναι η χρησιμότητα της ‘εργασίας με τον εαυτό’ Πρωινές Σελίδες

 

‘Οι Πρωινές Σελίδες μας οδηγούν στην άλλη πλευρά: πέρα από το φόβο μας, την αρνητικότητά μας, τη διάθεσή μας, και, το κυριότερο, μας κάνουν να υπερβαίνουμε τον Λογοκριτή μας.’    Julia Cameron

Ποιος είναι ο ‘λογοκριτής’ μας;

Ο ‘λογοκριτής’ είναι αυτή η φωνούλα μέσα στο κεφάλι μας, που συνεχώς φλυαρεί, και κρίνει άλλοτε ψιθυρίζοντας, άλλοτε φωνάζοντας ή ουρλιάζοντας. Μας λέει συνέχεια τι δεν κάνουμε καλά, ή πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα!

Ο  ‘λογοκριτής’ μέσα μας μπορεί να σκέφτεται την στιγμή που γράφεται τις Πρωινές Σελίδες: Μα τι βλακείες είναι αυτές πάλι!’‘Μα καλά, πρωινιάτικα; Ήμαρτον!’

Η ακατάπαυστη φλυαρία του μας εμποδίζει να είμαστε σε γαλήνη και να συνδεθούμε με τη δημιουργική μας ιδιότητα. Οι Πρωινές Σελίδες μας βοηθούν να παραμερίσουμε το ‘λογοκριτή’ και συνδεθούμε με την ουσία μας και τη δημιουργική μας ιδιότητα. Με την πράξη μας αυτή, δηλώνουμε ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε. Ακούμε τι λέει, αλλά επιλέγουμε να μείνουμε εστιασμένοι στην πρόθεσή μας. Με αυτό τον τρόπο ο ‘λογοκριτής’ σταματά να ασκεί την αρνητική του επιρροή στην καθημερινότητά μας, ή τουλάχιστον αυτή η επιρροή μειώνεται.

Οι Πρωινές μας Σελίδες μπορεί να είναι γεμάτες έμπνευση, ή να είναι γεμάτες μιζέρια και δυστυχία. Είναι μια χαρά! Όλη αυτή η μιζέρια, η δυστυχία, η αρνητικότητα, η ανησυχία, η επανάληψη, είναι αυτό που στέκεται μεταξύ εμάς και της δημιουργικότητάς μας. Είναι τα εμπόδιά μας. Η πραγματικότητα είναι πως αυτή η μιζέρια, η δυστυχία, ‘στριφογυρίζει’ μέσα μας, αναστατώνει τη ψυχή μας και με τις Πρωινές Σελίδες δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστεί! Έτσι, γράφοντας, έχουμε συνειδητή επίγνωση, ενόραση του τι συμβαίνει στο ‘εδώ και τώρα’. Η επίγνωση και μόνο η επίγνωση είναι λυτρωτική, καθώς είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν μας οδηγεί στα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Συγχρόνως η εργασία αυτή μας βοηθά να μειώσουμε το στρες, αφενός γιατί εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, κατανοούμε τι συμβαίνει, απελευθερώνουμε το νου από τη σύγχυση που έχει, αφετέρου γιατί συνδεόμαστε, επικοινωνούμε με τη δημιουργική μας πηγή. Η σύνδεση αυτή μας προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, καθώς συνδεόμαστε με το εγγενές φως μέσα μας και συγχρόνως αναδύεται η εσωτερική μας δύναμη και σοφία.

Φανταστείτε τις Πρωινές Σελίδες σα μια μορφή διαλογισμού ή mindfulness πρακτικής. Μια άσκηση που βοηθά τον νου μας να ησυχάσει τη σύγχυση και να εστιάσει!

Η απελευθέρωση από τη σύγχυση του νου, βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και νέες ιδέες αναδύονται. Αυτός είναι ο λόγος που θα δείτε πως οι Πρωινές Σελίδες είναι μια άσκηση που προτείνεται σε πολλά άρθρα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα στο διαδίκτυο.

 ‘Οι Πρωινές Σελίδες χαρτογραφούν τον εσωτερικό μας κόσμο. Χωρίς αυτές ίσως τα όνειρά μας να παραμείνουν άγνωστες περιοχές … Οι σελίδες μας οδηγούν μακριά από την απελπισία, σε λύσεις που ούτε καν έχουμε φανταστεί.’ Julia Cameron

Αναρωτιέστε Έίναι οι Πρωινές Σελίδες για μένα;’

Η Julia Cameron με την μεγάλη εμπειρία της στο θέμα, αλλά και εγώ με τη πολύ μικρή μου, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως οι Πρωινές Σελίδες είναι αποτελεσματικές.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε μορφής καλλιτέχνες (συγγραφείς, ζωγράφους, γλύπτες, ηθοποιούς), αλλά και από κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφράζει τη δημιουργικότητά του, είτε είναι μια απλή νοικοκυρά, είτε επιχειρηματίας, ή απλά επιθυμεί να αξιοποιήσει στην καθημερινότητά του μια συνήθεια εν-συνειδητότητας (mindfulness) και εστίασης.

Η συγγραφέας υποστηρίζει πως είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτοί οι οποίοι αγαπούν τις Πρωινές Σελίδες, να είναι όσοι αντιστάθηκαν σθεναρά, την πρώτη φορά που άκουσαν, έμαθαν για αυτήν την άσκηση.

Προτείνω να δοκιμάσετε αυτό το εργαλείο και εσείς … που ενδεχομένως σκέφτεστε ουδέτερα αυτή τη στιγμή για τη χρησιμότητα της άσκησης, ή ακόμα και εσείς που το προσπαθήσατε κάποια στιγμή, βιώσατε ανία και εγκαταλείψατε τη προσπάθεια.

Δοκιμάστε την άσκηση για ένα διάστημα 3 μηνών – 12 βδομάδων τουλάχιστον, παρατηρήστε τι συμβαίνει ‘γύρω σας’ και ‘μέσα σας’ και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που θα βιώσετε.

Περισσότερα για τις Πρωινές Σελίδες από την Julia Cameron στο σύνδεσμο εδώ.

Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας σχετικά με την ‘εργασία με τον εαυτό’ Πρωινές Σελίδες

Αν θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας και τα αποτελέσματά της μαζί μου και με την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει σχετικά με την άσκηση αυτή, θα χαρώ να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση: niki@nikikoulouri με την ένδειξη Πρωινές Σελίδες.