11.05.20
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες και να πετύχουμε εξισορρόπηση της νευρολογικής αποδιοργάνωσης μέσα από δύο μεθόδους
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες όταν βιώνουμε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και νιώθουμε ότι δοκιμαζόμαστε ψυχικά;
Σε συνέχεια των δύο μας άρθρων σχετικά με απλές τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες, σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε στο πως μπορούμε να πετύχουμε εξισορρόπηση της νευρολογικής αποδιοργάνωσης μέσα από δύο μεθόδους.
Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να πετύχουμε τη ψυχική μας ισορροπία και ευκινησία, βλέποντας αν όχι με θετικό τρόπο αυτό που συμβαίνει, τουλάχιστον μέσα από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.
Τα δύο άρθρα μας σχετικά με απλές πρακτικές για τη διαχείριση του στρες, θα τα βρείτε στους συνδέσμους εδώ:
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες – Μέρος 1ο
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες – Μέρος 2ο
Οι τεχνικές αυτές παρουσιάστηκαν από τη ψυχολόγο/ ψυχοθεραπεύτρια Νινέττα Αρώνη, η οποία ήταν καλεσμένη στο διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ψυχική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Stress’ το οποίο διοργανώθηκε από την coach/ σύμβουλο ψυχικής υγείας Niki Anandi Koulouri και την 4peoplematters στις 30 Μαρτίου και στις 6 Απριλίου 2020.
Το διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ψυχική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Stress’ το οποίο διήρκησε συνολικά 6 ώρες για κάθε μια από τις δύο ομάδες συμμετεχόντων προσφέρθηκε δωρεάν στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζαμε στον πλανήτη με τον #covid19.
Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες. Όλες οι δομές του νευρικού συστήματος λειτουργούν μέσω ηλεκτρικών σημάτων και οι περισσότερες βιοχημικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ηλεκτρικές διεργασίες.
Ο φόβος, η σύγχυση και το στρες μπορούν να προκαλέσουν νευρολογική αποδιοργάνωση στο σώμα, δηλαδή αντιστροφή των πόλων. Αυτή η αντιστροφή των πόλων εμφανίζεται συχνά ως ‘ατυχηματίτιδα’. Είναι δηλαδή, αυτή η ‘ασυνήθιστη αδεξιότητα’ που έχουμε συνήθως σε συγκεκριμένες περιόδους που βιώνουμε στρες, νοητική σύγχυση, διαταραχές ύπνου, ή αίσθηση αδυναμίας. Σκοντάφτουμε, χτυπάμε πάνω σε καρέκλες, σε πόμολα κλπ.
Δύο πρακτικές μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε τη νευρολογική οργάνωση του σώματός μας είναι οι ακόλουθες:
Μέθοδος: Cook’s Hookup
1. Σταυρώνουμε τον αριστερό αστράγαλο πάνω από τον δεξί αστράγαλο.
2. Τοποθετούμε, σταυρώνουμε το αριστερό χέρι πάνω στον δεξί μηρό.
3. Τοποθετούμε, σταυρώνουμε το δεξί χέρι στον αριστερό μηρό.
4. Τοποθετούμε την άκρη της γλώσσα μας στην υπερώα, ακριβώς πίσω από τα μπροστινά δόντια.
Μένουμε σε αυτήν τη θέση για 90’’ (δευτερόλεπτα) έως και 2 λεπτά.
Μέθοδος: Medulla / Unhold (hold under nose)
Κράτημα αυχένα κάτω από την μύτη
1. Βάζουμε τα δύο δάχτυλά μας από το ένα χέρι στο κενό κάτω από την μύτη και πιέζουμε σταθερά.
2. Συγχρόνως, καλύπτουμε τον αυχένα σας με την παλάμη του άλλου χεριού.
3. Διατηρούμε αυτήν την στάση για 90’’ (δευτερόλεπτα) έως και 2 λεπτά.
Τα δύο άρθρα μας σχετικά με απλές πρακτικές για τη διαχείριση του στρες, θα τα βρείτε στους συνδέσμους εδώ:
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες – Μέρος 1ο
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες – Μέρος 2ο
Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας και να μας δώσατε ανατροφοδότηση σχετικά με το πως λειτούργησαν σε εσάς οι πρακτικές που προτείνονται, γράφοντάς μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Θα χαρούμε να λάβουμε νέα σας.