11.05.20

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες όταν βιώνουμε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης
και νιώθουμε ότι δοκιμαζόμαστε ψυχικά; 

Σε συνέχεια του πρώτου μας άρθρου σχετικά με απλές τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες, συνεχίζουμε με κάποιες τεχνικές. Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να πετύχουμε τη ψυχική μας ισορροπία και ευκινησία, βλέποντας αν όχι με θετικό τρόπο αυτό που συμβαίνει, τουλάχιστον μέσα από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

Οι τεχνικές αυτές παρουσιάστηκαν από τη ψυχολόγο/ ψυχοθεραπεύτρια Νινέττα Αρώνη, η οποία ήταν καλεσμένη στο διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ψυχική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Stress’ το οποίο διοργανώθηκε από την leadership coach/ σύμβουλο ψυχικής υγείας Niki Anandi Koulouri και την 4peoplematters στις 30 Μαρτίου και στις 6 Απριλίου 2020.

Το διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ψυχική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Stress’ το οποίο διήρκησε συνολικά 6 ώρες για κάθε μια από τις δύο ομάδες συμμετεχόντων προσφέρθηκε δωρεάν στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζαμε στον πλανήτη με τον #covid19.

Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο, οι ασκήσεις γείωσης / ενσυνειδητότητας που σας προτείνουμε, μας βοηθάνε να εστιάσουμε στη στιγμή, στο παρόν, να δούμε αυτό που συμβαίνει ως παρατηρητές, προκειμένου να είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε στη συνέχεια με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:  στις σωματικές, στις ψυχολογικές, και στις ασκήσεις αυτο-εν-συναίσθησης.

Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται ασκήσεις που ανήκουν στην κατηγορία: ψυχολογικές και ασκήσεις αυτο-εν-συναίσθησης.
Όσο πιο πολύ εξασκούμαστε σε αυτές τις πρακτικές, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η σύνδεση των νευρώνων που σχετίζονται με αυτήν τη νέα συνήθεια – νευροδιαδρομή στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που βιώνουμε στρες να κατευθυνόμαστε αυτοματοποιημένα στην εφαρμογή αυτών των ασκήσεων, οι οποίες έχουν ‘γίνει κτήμα μας’. Έτσι, κερδίζουμε χρόνο σε σχέση με το παρελθόν για να ανακτήσουμε την εσωτερική μας ηρεμία, αυτοκυριαρχία και ικανότητα αυτοδιαχείρισης.

Όπως αναφέρει η Bonnie Benard στο βιβλίο της  ‘Resiliency: What we have learned, η οποία ερευνά θέματα σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα:

‘Όλοι οι άνθρωποι έχουν μία εσωτερική αναπτυξιακή σοφία.’

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να συνδεθούμε με αυτήν την σοφία και να την καλλιεργούμε συστηματικά. Εξάλλου, για την εγγενή μας σοφία έχουν μιλήσει πνευματικοί δάσκαλοι, σοφοί όλων των εποχών. Αυτή η στάση ζωής, δηλαδή η σύνδεσή μας με την εγγενή μας σοφία, είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την ανάπτυξη και βελτίωση της ψυχικής μας ανθεκτικότητας.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες μέσα από απλές τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητας

1η Άσκηση γείωσης / ενσυνειδητότητας – ψυχολογική: επαφή με το περιβάλλον

Εστιάζουμε την αντίληψή μας στο περιβάλλον και το περιγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια. Περιγράφουμε τα αντικείμενα, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις υφές, την ατμόσφαιρα, τη θερμοκρασία.

2η Άσκηση γείωσης / ενσυνειδητότητας – ψυχολογική: επαφή με το σώμα μου

Αγγίζουμε τα ρούχα που φοράμε Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην αίσθηση της αφής. Ονοματίζουμε τι παρατηρούμε.

3η Άσκηση γείωσης / ενσυνειδητότητας – ψυχολογική: Επικοινωνία με τον εαυτό και σύνδεση με το παρόν μέσα από δηλώσεις

Ένας τρόπος για να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στην παρούσα στιγμή, όταν αντιληφθούμε πως είμαστε κάτω από στρες, είναι να αρχίσουμε να λέμε το όνομά μας και φράσεις όπως: ‘Είμαι ασφαλής. Είμαι στο παρόν.’ ‘Βιώνω την ασφάλεια και τη σιγουριά αυτής της στιγμής’

4η Άσκηση γείωσης / ενσυνειδητότητας – ψυχολογική: Επικοινωνία με τον εαυτό μέσα από λόγια εμψύχωσης

Ένας άλλος τρόπος επαναφοράς στην παρούσα στιγμή είναι να αρχίσουμε να λέμε στον εαυτό μας λόγια εμψυχωτικά, είτε από ένα τραγούδι, ποίημα, ταινία, ή από ό,τι άλλο μας αρέσει να ακούμε.
Φροντίζουμε τα λόγια να είναι δοσμένα με θετικές λέξεις και φράσεις!
Αυτό λειτουργεί εμψυχωτικά και αισθανόμαστε σαν να ‘ξορκίζουμε’ το φόβο που βιώνουμε.

5η Άσκηση γείωσης / ενσυνειδητότητας – αυτο-ενσυναίσθηση: Άσκηση ευγνωμοσύνης

Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας για ποιους λόγους είμαστε ευγνώμονες αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Για ποιους ανθρώπους, καταστάσεις, πράγματα είμαι ευγνώμων αυτή τη δεδομένη στιγμή;

Για παράδειγμα:

Είμαι ευγνώμων καθώς έχω τροφή, στέγη, ανθρώπους που με αγαπούν, σύνδεση με το διαδίκτυο και μπορώ να επικοινωνώ με ανθρώπους που επιθυμώ, να βλέπω εξαιρετικές ταινίες και online θεατρικές παραστάσεις, κλπ, παρόλο που ζω μέσα στο σπίτι μου και δεν μπορώ να βγαίνω έξω όσο συχνά θέλω, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωναιού είναι απαραίτητο να το κάνω. #μένουμεσπίτι #μένουμεασφαλείς

Κρατώντας ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Ο καλύτερος τρόπος να χτίσουμε τη συνήθεια ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά μας, ανεξαρτήτων συνθηκών που βιώνουμε είναι να κρατάμε καθημερινά ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και να καταγράφουμε 10 καταστάσεις για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες για τη σημερινή ημέρα.

Το βάζο της ευγνωμοσύνης

Ένας άλλος τρόπος για να αναπτύξουμε τη συνήθεια της ευγνωμοσύνης, είναι να γράφουμε καθημερινά σε ένα χαρτάκι τουλάχιστον για έναν άνθρωπο, ένα γεγονός / κατάσταση για το οποίο είμαστε ευγνώμονες μέσα στην ημέρα και να τοποθετούμε αυτά τα χαρτάκια σε ένα βάζο. Στο τέλος της χρονιάς μπορούμε να διαβάζουμε αυτά τα χαρτάκια ευγνωμοσύνης και να θυμόμαστε για όλα τα υπέροχα όπου έχουμε στη ζωή μας, είχαμε μέσα σε μια χρονιά και για τα οποία είμαστε απέραντα ευγνώμονες.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες και να πετύχουμε εξισορρόπηση της νευρολογικής αποδιοργάνωσης μέσα από δύο μεθόδους.


Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας και να μας δώσατε ανατροφοδότηση σχετικά με το πως λειτούργησαν σε εσάς οι πρακτικές που προτείνονται, γράφοντάς μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Θα χαρούμε να λάβουμε νέα σας.